Entree.png

Begraafplaatsen en andere plaatsen van herinnering en herdenking hebben mij altijd getrokken. Dat komt omdat deze plaatsen verhalen vertellen van mensen en onze geschiedenis bewaren.

Jaren geleden, toen ik werkte als landschapsontwerper, vroeg een bekende het graf van zijn vader te ontwerpen. Terugkijkend waren dit de eerste stappen naar mijn bedrijf.

De beslissing over de inrichting van een gedenkplek, de keuze van een grafsteen of asbestemming, gaan niet over één nacht ijs. Tot nu toe ontwierp ik gedenktekens voor mensen die al overleden zijn, in opdracht van hun partner of kinderen.

Nadenken over de plek waar je later begraven, uitgestrooid of herinnerd wilt worden kan ook nu al. Door vooraf, samen met je partner, kinderen of ouders te praten over wat je wilt en wat zij willen, kunnen waardevolle gesprekken ontstaan. Ik luister en stel vragen om de essentie van jullie verhaal te kunnen verbeelden in het ontwerp van deze plek.

Zo wordt het een troostrijke gedenkplek om dichtbij iemand te zijn, herinneringen op te halen en je verbonden te voelen. Ik zorg ervoor dat het ontwerp wordt uitgevoerd op het moment dat jullie dat wensen.

Ik werk samen met vaklieden met liefde voor hun vak en verstand van ambachtelijke processen. Zij begrijpen hoe belangrijk het is om met de juiste materialen de eeuwigheid te vangen.

Publieke gedenkplaatsen

Ook ontwerp ik monumenten voor collectieve rouw. Oorlogen, natuurgeweld, treinrampen of vliegtuigcrashes laten diepe sporen na. Een gemeenschappelijke plek om stil te staan geeft rust.

Korte introductiefilm over mijn werk en wat je kunt verwachten.

Locatie: Begraafplaats Soestbergen, Utrecht