Allerzielen 2019 - Centrale Bibliotheek Utrecht

Zaterdag 2 november is het Allerzielen. Een gedenkdag die jaarlijks terugkeert en waarop stilgestaan wordt bij wie we missen. Op veel plekken in Nederland en daarbuiten herdenken we degenen die kort of langer geleden overleden zijn. In de Centrale Bibliotheek Utrecht ben je van harte welkom op op een eigentijdse manier te herdenken. Er zijn die dag workshops, lezingen en presentaties. 

Ik ben gevraagd die dag een informatieve lezing te geven, over wat er na het overlijden kan en mag met een lichaam. Ik vertel over praktische zaken, nieuwe ontwikkelingen (resomeren, cryomeren, de ‘Mushroom Suit’), wat wettelijk in Nederland mag en wat eraan zit te komen. Ook geef ik een overzicht van wat regio Utrecht biedt aan (natuur)begraafplaatsen, crematoria en asbestemmingen. Er is ruim gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Afhankelijk van de behoefte die er vanuit de zaal komt kunnen we persoonlijke of juist praktische zaken met elkaar bespreken.

Een tuintje op mijn buik
Wat zou je zelf willen dat er met je lichaam gebeurd na je overlijden. Wat komt er als eerste in je op? En praat je hier wel eens over met familie, vrienden, onbekenden? Vanwege mijn vakgebied denk ik hier best vaak over na, voor wat mezelf betreft, mijn kinderen, mijn partner. Ook vroeg ik het een tijd geleden aan mijn vader en moeder. Het geeft inzicht in een moeilijk bespreekbaar onderwerp, en bovendien hoe dichterbij de dood komt, hoe moeilijker het wordt om erover te praten. De titel van mijn interactieve lezing is mijn persoonlijke wens: Een tuintje op mijn buik.

Het programma van deze dag is hier te lezen. Alle activiteiten zijn gratis. Wel graag reserveren via dit formulier voor de programmaonderdelen waaraan je wilt deelnemen.

Ik zie je graag op zaterdag 2 november om 10:45 uur in de Stiltekamer op de 3e verdieping van de Centrale Bibliotheek in Utrecht.

De dag wordt georganiseerd door Humanitas, Stichting TrösT Utrecht en de Centrale Bibliotheek Utrecht.